Hoe je kan afvallen en sporten zonder streng dieet met een blijvend resultaat!

In dit artikel leg ik het principe “calorieën in vs calorieën out” aan je uit en vertel ik je hoe je kan afvallen met blijvend resultaat. Daarnaast vertel ik je waarom sport in dit proces belangrijk is. En uiteraard vertel ik je wat wij voor jou kunnen betekenen.

Om hard te kunnen werken heb je veel calorieën nodig!
Tijdens mijn militaire werk heb ik heel wat calorieën naar binnen geharkt onder Fysiek zware omstandigheden. Op oefening in de Schotse hooglanden met een rugzak en overige uitrusting van gemiddeld een kilo of 45 heb je een hoop calorieën nodig! Waar ik normaliter zo rond de 2700 calorieën per dag nodig had was dat nu zo rond de 3700 ???? Ook in Noorwegen in zeer koude omstandigheden harkten we gemiddeld zo’n 1000 calorieën per dag extra naar binnen want de kachel moet blijven branden! Uiteraard moet dit wel in de juiste macro verdeling plaats vinden met de juiste voedingsmiddelen, alhoewel ik eenmaal boven op de berg ook best twee hele pizza’s naar binnen had kunnen werken..

Wat is het “calorieën in vs calorieën out” model?
Het model is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën die je eet gelijk moet zijn aan de hoeveelheid die je verbrandt om op gewicht te blijven. ‘Calorieën erin’ zijn de calorieën die je uit voeding haalt en ‘calorieën eruit’ is het aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt.

Voor gewichtsverlies is een calorie tekort nodig!
Vanuit biologisch oogpunt moet je minder calorieën binnen krijgen dan je dagelijks verbrandt om af te vallen. Als je meer calorieën binnen krijgt dan je dagelijks nodig hebt dan noemen we dit een calorie overschot. Deze extra calorieën worden in het lichaam opgeslagen als reserve, een deel in je spieren als glycogeen, maar het meeste als vet! Dit model is gebaseerd op het idee dat je zult afvallen als je minder calorieën eet dan je verbrandt.

“Hoe je een kilo aankomt, weten we wel. Iedereen die meer calorieën eet dan verbruikt, slaat de overtollige energie op als vet. Hoe meer vet je opslaat, hoe dikker je wordt. Begin je vervolgens met sporten en/of minder eten, dan val je weer af.”

Kies de juiste macro verhouding!
Onderstaande methode wordt door de meeste experts en de bijna alle voedings apps gebruikt en werkt op basis van, in welk hokje val ik. Onderstaande percentages zijn echter richtlijnen, zodat je een indicatie hebt per categorie. Dit betekent niet dat je exact deze getallen moet aanhouden. Het verschilt echt per persoon. Hier komt dus de expert om de hoek kijken!

Afvallen in combinatie met sporten!
Sporten heeft als grootste voordeel dat je meer calorieën verbrandt en daarom makkelijker afvalt. Hoe meer je beweegt en sport, hoe minder streng je hoeft zijn met je voeding. Een reden waarom ik zoveel sport is omdat ik echt van eten hou ???? Het tweede grote voordeel is het behouden/opbouwen van spiermassa. Als je gaat afvallen zonder sporten zul je ook veel spiermassa verliezen. Hierdoor daalt je metabolisme waardoor afvallen zonder sporten op lange termijn echt moeilijker wordt. Tijdens het afvallen wil je het lichaam vormen oftewel je bent je eigen beeldhouwer, dit doe het beste doormiddel van krachtsport. Je wilt het hele lichaam trainen in dit proces om zo de mooiste en strakste versie van jezelf te creëren! Veel afvallen zonder krachtsport zal ervoor zorgen dat je verdergaat in het leven in een veel te grote jas die er slap en verloren bij hangt! Daarnaast is sporten natuurlijk ook erg gezond voor je lichaam en geest. Het geeft je energie, boost je zelfvertrouwen het houd je sterk en soepel en werkt preventief tegen allerlei kwaaltjes.

De juiste begeleiding met een app of met een expert?
Alles zoals hierboven beschreven zou je met een app als bijvoorbeeld www.myfitnesspal.nl kunnen doen, je rekent je calorie behoefte uit en gaat daar maximaal 500 calorieën onder zitten en daarnaast kies je een macroverdeling dat bij jou past, een beetje verdiepen in wat de app je bied en gaan. In alle eerlijkheid kom je met bovenstaande een redelijk eind. Wil je echt iets leren en je gedrag veranderen en resultaat behalen op lange termijn kies dan voor een expert! Een expert die exact berekent wat jij nodig hebt aan calorieën en die de macroverdeling nog net iets scherper uitrekent en gedurende het proces ook na rekent en bij stuurt! Ook zullen deze experts je leren over bewustere keuzes in training voeding en rust zodat jij je zorgeloos kan focussen op je doel! Hierdoor zal het traject veel meer rendement opleveren voor de lange termijn.

Heb je hierbij professionele hulp nodig schakel dan een expert in!
Zoek naar een coach die bij je past en aansluit op jouw doel! Doe goed onderzoek en kijk onder andere of iemand goed is opgeleid en goede reviews heeft. Een expert is in mijn geval een sport en bewegen professional die training voeding en rust samen brengt in de juiste verhouding. Je leest meer over ons op www.bootcampmeppel.nl tevens werk ik samen een expert op het gebied van voeding, Talitha Manuputty gewichtsconsulente en eigenaar van www.healthyroad.nl. Wij begeleiden jou in het behalen van je doel! Wij werken niet met een voedingsschema een streng dieet en focus op snel afvallen, maar wij leren jou hoe het echt moet en veranderen hiermee jouw leven op de lange termijn. Uiteraard doen we dit met daarnaast een goed uitgebalanceerd trainingsschema wat nodig is om het lichaam letterlijk te vormen gedurende dit proces.

Leef als een atleet!